Onsdag 6 maj 2015

imageImorse ringde klockan 6.20 – det var nämligen dags för utflyktsdag! Jag, Michelle och Maddie hade bestämt att vi ville åka till Matopos för att se vilda noshörningar! Så early breakfast kl 7 innan det bar iväg 30 min senare mot Bulawayo tillsammans med Innocent som körde. Där möttes vi av Courtney som skulle vara vår guide för dagen. När vi kom dit berättade han att en av noshörningarna i naturreservatet i förrgår hade dödats av tjuvjägare för första gången på två år, så himla sorgligt! Noshörningar jagas för sina horn som säljs på svarta marknaden till Kina/arabiska shejker för ca 100 000€ per kilo – sjuka summor!

Vi började med att klättra upp på ett berg/hög kulle för att se ut över området och se om vi kunde sikta några noshörningar, men icke. Och här blev jag orolig att vi inte skulle se några noshörningar på hela dagen. Så det var bara att klättra ner igen och köra vidare för att fråga några i området om de hade sett några noshörningar under morgonen. Tillslut hittade vi två kvinnor som hade sett noshörningar samma morgon så vi körde bort till ett annat berg (mycket märklig miljö i Matopos – som enorma stenhögar överallt) för att spana därifrån men inte heller då såg vi några rhinos. Så vi klättrade ner för att återvända till bilen medan de två kvinnorna gick åt ett annat håll för att se om de kunde hitta några. Och så på vägen tillbaka stannar plötsligt Courtney och hyssjar. På något väster lyckas han genom massa träd se en noshörning så vi går i en båge för att närma oss vad som visar sig vara en mamma och hennes 9 månaders unge! Tyvärr är de väldigt stissiga efter att en har blivit dödad så de sprang iväg så fort vi närmade oss men vi var kanske 15 meter ifrån!

Efter att ha följt dem i kanske 30 min innan vi tappade bort dem åkte vi till en picknick-area för att äta lunch. Courtney dukade upp pastasallad, potatissallad, bönsallad och vanlig sallad (samt skinka) och min mage jublade över att få slippa riset för en måltid. Sedan beslutade vi oss för att åka och titta på en grottmålning som var ganska basic men nära för att ha tid att leta efter nya noshörningar. Grottmålningen föreställande noshörningar, wilderbeast samt människor var någonstans mellan 3000-6000 år gammal vilket är helt otroligt, att färgen fortfarande är intakt!? Grottan låg ganska högt upp så därifrån var utsikten toppen. Naturen i Matopos skiljer sig väldigt mycket från AP – otroligt grönt och bergigt med bergstoppar som ser ut som skalliga huvuden vilket är varför platsen heter just Matopos som betyder ungefär skalligt huvud.

När vi kom tillbaka till noshörningsområdet stannade vi längs med vägen och hoppade ner i det höga gräset (var en aning rädd för mamban och puff adder men man har ju inte så mycket till val). Efter bara några minuter fick vi syn på en annan noshörning med unge (~ 1 år) vilket var toppen. Dem följde vi i kanske en timme och kom riktigt nära dessa enorma djur. Riktigt häftigt! Vid fyra var vi tvungna att åka tillbaka mot AP via Bulawayo där Innocents bil stod parkerad.

Tillbaka på AP åt vi middag och berättade om vårt äventyr för de andra innan klockan blev nio och det var dags att gå och sova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s