Lördag 2 maj 2015

imageInledde dagen med att hänga med research director Jackie från UK på research. Det innebär att man 6.10 åker till den 430 acres (tror det är ca 1,6 kvadratkilometer men inte säker) stora inhägnaden där The Ngamo Pride finns. Det är en pride som består av Milo (hane) och fyra honor som alla har fötts upp på AP och blivit walked (och därför aldrig kan släppas i det vilda) samt fyra sub-vuxna lejon (3 honor, 1 hane) som är födda i Ngamo enclosure och som man planerar att släppa i det vilda (lyckas man är det första gången man med framgång lyckas släppa ut lejon som fötts i inhägnad) i slutet av 2015/början 2016.

Det Jackie och hennes kollegor gör på research (tre gånger om dagen) är att kartlägga relationerna mellan alla lejonen, se hur deras fysik är, var de befinner sig och vad de reagerar på. Lejon sover i snitt 23 h om dagen så det fanns väl inte direkt några förväntningar på att få se jakt eller något chockerande. Inhägnaden ligger så till att lejonen (som ser 8x bättre än oss) ser polocrossefältet och därför följde hela turneringen med spänning. Därför visste Jackie var hon skulle hitta dem, och mycket riktigt. När klockan närmande sig åtta och folk började röra sig uppe på fältet riktades allt lejonfokus ditåt.

Det första som gjordes var att notera vilka lejon som låg bredvid vilka samt vilka icke-vilda saker de reagerar på (bilar, människor etc). Sedan mellan 7-8 fick vi fyra volontärer i uppgift att noga notera vad en av honorna (Kenge) gjorde varannan minut. Så med ett tidtagarur kollade vi varannan minut vad hon gjorde (resting, visual exploration, social var vad vi noterade). All data förs sedan in i ett slags spindelnät där tjockare sammanlänkningar visar på starkare relation medan tunnare koppling visar på svagare relation.

Efter lyxfrukost (baked beans och stekt ägg in my heart) bar det av till Gweru för shopping. Jag köpte två GIGANTISKA avokados (de väger lätt ett kilo var, bara kärnan är som en liten avokado i Sverige) för $1 på gatan att ha till frukostar. Sedan åkte vi till barnhemmet där jag köpte mitt fjärde armband (hur många armband kan man ha tänker man/jag men pengarna går ju till barnhemmet och då är det ok!) och sedan lekte med barnen i en timme eller så. På vägen hem körde vi förbi alla enclosures precis när det var dags för mat för lejonen, så jag fick för första gången se en lion feed för de stora lejonen (utan att behöva göra meat prep!). Jättehäftigt, man ser vilka otroliga djur de är vi handskas med.

På eftermiddagen var planen att kolla på finalen av polocrosseturneringen men kommunikationen här är ofta sisådär och det visade sig att allt var klart kl 13 så där fanns inte mycket att se. Och tur var väl det för vid tre när jag och Michelle hade tänkt att gå upp drog världens åskstorm in över oss och vi fick se på ett äkta zimbabwiskt skyfall. Därmed ställdes vår planerade booze cruise in (tanken var att åka ut med båten på floden och se solnedgången med en öl i handen men det blev svårt i skyfallet). Istället drog fundraiser-beer pong igång kl 17. Jag och Camilla utgjorde team black mambas (men var ganska kassa tyvärr). Vi förlorade vår match innan middagen mot Will och Anna (men det var inte allt för långt ifrån). Efter middagen åkte vi upp till the horse shoe, en byggnad vid polofälten som ser ut som en hästsko, för att fortsätta tävlingarna där (de ville ha tyst nere vid husen, eftersom det är massa gäster här över helgen, inklusive BBC som är tillbaka och körde därför iväg oss). Det blev en jätterolig kväll, black mambas lyckades vinna iallafall några matcher men stormästarna blev Michelle (som varit sorority girl) och Ida. Totalt lyckades vi samla in $275 till nya redskap (spadar, krattor, skottkärror etc) som är minst sagt välbehövliga, ena skottkärran saknar i princip botten och är därför smått värdelös när man försöker köra bort elefantbajs… Fantastiskt bra ordnat av Craig och nu är tanken att detta ska vara ett återkommande event bland volontärer (och alla andra som vill delta!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s